Faceți căutări pe acest blog

vineri, 23 noiembrie 2012

De la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga


Dan BirsanIndiferent de critica sustinuta in ultimul timp la adresa PNTCD, exista niste adevaruri pe care nu le putem trece cu vederea si pe care trebuie sa le evidentiem de cate ori este cazul. In conjunctura alegerilor parlamentare ce urmeaza a fi desfasurate la sfarsitul acestui an, PNTCD se regaseste in dubla ipostaza de inger si demon. Aceasta metafora la adresa taranistilor se bazeaza pur si simplu pe o simpla observatie a ceea ce se petrece in pesajul politic romanesc actual. Am sa incerc sa argumentez aceasta afirmatie care, la prima vedere, poate parea putin cam fortata.
Cunoastem faptul ca taranistii sunt infocati sustinatori ai Monarhiei, lucru care a fost dealtfel speculat politic atat de lideri ai actualei coalitii aflata la guvernare, cat si de lideri ai opozitiei. Ambele tabere au incercat sa profite la maxim de pe urma imaginii pe care Regele o are. Tot din acest motiv varianta monarhista a devenit un subiect politic actual, cu precadere dupa discursul sustinut de Regele Mihai in Parlamentul Romaniei anul trecut. De asemenea, nu se poate sa nu observam demonizarea sistematica a dreptei romanesti prin prisma asocierii acesteia cu criza economica produsa in ultimii ani dar si prin falsa asociere a acesteia cu presedintele tarii, aflat inca in functie. Aceste eforturi constante de demonizare a dreptei in general si a presedintelui in particular s-au rasfrant in constientul public sub diferite forme. Unii au inteles ca totul este in realitate doar un Big Brother la nivel national iar altii s-au lasat angrenati in acest joc al fortelor politice combatante, nemaiputand distinge realitatea de fictiune. La fel nu putem sa nu observam populismul exacerbat, adesea ridicat pana la nivel de talibanism nationalist care elogiaza martiriul celor 7.5 milioane de voturi exprimate la referendumul de demitere al presedintelui organizat in aceasta vara iar spectacolul continua fara intrerupere de prea mult timp. Intre aceste doua directii diametral opuse, una tinzand apoteotic catre demon iar cealalta triumfal catre inger, varianta monarhista ramane constanta si nealterata in substanta si continut. Acesta este liantul taranist si substanta fina a istoriei, traditiei si continuitatii acestui neam pe care ambele tabere politice incearca sa o controleze. Cu siguranta orice taranist, cat de carcotas ar fi, la intonarea imnului regal va lua pozitia de drepti. Simbolurile nationale si mandria nationala se afirma, nu se discuta. Astfel taranistii oriunde s-ar afla, prin credinta lor profunda pentru neam si tara sunt uniti in cuget dar, din pacate, dezbinati in simtiri. Aceasta dezbinare in simtiri se poate observa dealtfel la nivelul intregii tari prin manifestarile care au loc. Marsul unirii organizat atat  la Chisinau cat si la Bucuresti a avut tot atata ecou in presa locala cat si problema cooptarii lui Becali in echipa USL.
Pana cand unirea taranistilor nu se va realiza atat in cuget cat si in simtiri, Big Brother Romania va continua sa ruleze din plin pe toate canalele media iar cei care gandesc si simt romaneste - pozitionandu-se in afara acestui tabloid televizat zilnic, se vor uita neputinciosi la aceasta incapacitate de afirmare a vointei generale de unitate si demnitate a neamului romanesc.
articol de Dan Birsan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu