Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 iunie 2012

Ce ne invata pe noi Corneliu Coposu astazi?

Legiunea de onoare Corneliu Coposu
Iata ca la aproape douazeci de ani de la trecerea la Domnul a celui care a fost considerat pe buna dreptate Presedintele moral al Romaniei, Corneliu Coposu continua sa ne inspire si sa fie un model de viata pentru foarte multi dintre noi.
Curios este insa faptul ca exista inca voci printre noi care-l condamna pe Senior pentru compromisul pe care l-a facut cu fosti comunisti si pentru politica sa ingaduitoare fata de acestia. Nu voi intra in detalii referitoare la acuzele care i se aduc Seniorului de catre puritanii taranisti insa pentru a intelege rationamentul sau politic voi incerca in cele ce urmeaza sa creionez un portret altfel al Seniorului.
Corneliu Coposu a urmat drumul lui Iisus Hristos in adevaratul sens al cuvantului. A facut 17 ani de grea temnita comunista cu seninatate fara ca sa-si ponegreasca ulterior poporul spre deosebire de Petre Tutea care afirma metaforic ca a facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti. De asemenea Corneliu Coposu a intors si celalalt obraz fara a cauta razbunarea atunci cand a fost pus la incercare de caracatita puterii de atunci. Astfel, ca presedinte al partidului pe care-l conducea el a permis urmasilor comunistilor sa acceada la functii de conducere chiar in cadrul PNTCD-ului de dupa revolutie, lucru pentru care a fost si inca mai este criticat. A facut insa acest lucru fara ca sa tranzactioneze principiile care-l animau si a reusit sa castige astfel inimile romanilor. Lucrarea sa a fost profund crestin-ziditoare si de inspiratie divina continuand sa produca efecte pana in ziua de astazi, fara a fi cu nimic mai prejos fata de lucrarea Sfantului Duh care la insufletit in permanenta pe Senior. Acesta afirma „Niciodata nu mi-am pierdut increderea in oameni.”, aratand astfel dragostea pe care o purta semenilor sai.
In concluzie, toti cei care afirma astazi din varii motive ca „sar intoarce in mormant Corneliu Coposu daca ar vedea ce se intampla in partid”, si continua dihonia taranista, gresesc in mod fundamental deoarece lucrarea lui Corneliu Coposu a fost mai intai de toate mantuitoare pentru el si pentru neamul nostru si doar mai pe urma supusa demosului. Cei care nu pot intelege acest lucru indiferent ca sunt sau nu taranisti autentici, nu sunt si nu vor fi niciodata placuti in fata spiritului ce la animat pe Senior, chiar daca acesti „autentici” sau nascut si vor muri „taranisti” sau „monarhisti” declarati. Seniorul nu a renuntat si nu a abandonat niciodata misiunea incredintata acestuia de catre Iuliu Maniu, iar Dumnezeu l-a recompensat pentru aceasta credinta nestramutata.
Pentru Corneliu Coposu nu a contat atat cine este ales sa conduca ci faptul ca cel ales sa conduca a facut-o insusindu-si liber valorile si principiile pe care partidul national taranist crestin democrat le impunea. In acest sens el nu a stat ca sa-si judece aproapele ci la desemnat pe cel care avea menirea sa faca acest lucru si anume pe Domnul Dumnezeu, Tatal nostru cel ceresc. Dealtfel acesta a fost si testamentul sau literar pe care ni l-a oferit noua celor care-l urmam astazi.
Rugă de Corneliu Coposu
cerne Doamne liniştea uitării
peste nesfârşita suferinţă
seamănă întinderi de credinţă
şi sporeşte roua îndurării
răsădeşte Doamne dragostea şi crinul
în ogorul năpădit de ură
şi aşterne peste munţi de zgură
liniştea iertarea şi seninul
Doamne ajuta!
Dan Birsan