Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 mai 2014

Procesul de canibalizare a politicii Partidului National Taranesc Crestin Democrat


Dan Barsan
Procesul de canibalizare a politicii Partidului National Taranesc Crestin Democrat
Procesul de canibalizare al politicii, in general, poate fi definit ca si situatie in care cresterea mediatizarii unei ideologii surogat provoaca diminuarea promovarii unei alte ideologii considerate autentice, apartinand totusi aceleiasi familii doctrinare sau politice a partidului. Aceasta idee este valabila prin extensie pentru toate ideologiile inrudite. Riscul canibalizarii apare, practic, de fiecare data cand un partid isi extinde o linie de actiune si se manifesta printr-un transfer al focalizarii actiunilor catre noua ideologie surogat. Promovarea noului model poate, pe ansamblu, sa intareasca sau nu contributia in pondere totala a promovarii ideologiei partidului.
Canibalismul voluntar se justifica atunci cand acesta este asumat fie constient, fie indirect, prin actiuniile pe care partidul le intreprinde. Astfel cresterea importantei unei politici de coalitie si alianta, prin inlocuirea intentionata a promovarii unei ideologii taraniste autentice, precum militarea pentru monarhie pentru imbunatatirea vietii rurale si a moralei crestine, poate avea ca efect fidelizarea masei electoral fata de noile modele propuse atacand astfel in mod direct opozitia. Totusi, neaplicata corect, canibalizarea poate produce pagube serioase de imagine. Efectele sunt negative atunci cand diferentierea politiciilor practicate este insuficienta (vezi marea coalitie USL) sau atunci cand se manifesta o concurenta accentuata la varf intre liderii de opinie ai partidului (vezi situatia PNTCD).
Canibalizarea voluntara se justifica atunci cand noua ideologie promovata nu este perceputa de masa electorala ca un surogat al vechii ideologii, masele de alegatori sesizand astfel pervertirea valorilor traditionale si a ideilor fondatorilor de la care se abate politica partidului, sau atunci cand, per ansamblu, noua politica surogat da rezultate mai bune ca vechea ideologie care, posibil, este perimata sau neadaptata noilor conditii socio-economico-politice.
In concluzie, parerea mea personala este aceea ca Partidul National Taranesc Crestin Democrat este afectat si sufera de un proces de canibalizare indirect. Acest lucru blocheaza practic perceptia noastra la nivel national ca si sustinatori ai unor valori autentic romanesti care sa fie practicate in folosul intregii natiuni. Depasirea acestui impas in care ne aflam se poate face intr-un mod constient prin renuntarea la orgoliile personale si revenirea la matca la spiritul de gandire care l-a animat pe Senior si care acum este transmis unei generatii noi. O generatie care se poate manifesta liber si fara a face un compromis cu trecutul atat de incercat al partidului.
Nu pot sa inchei decat prin a transmite tuturor forumistilor multa sanatate, putere de munca si mult spor in toate ce le intreprindeti. Dumnezeu ne cere noua, taranistilor, sa folosim talantul acesta primit de la inaintasii nostri spre inmultirea faptelor bune si nu a celor rele. Fie ca Domnul sa fie cu noi si sa ne lumineze Calea!
Dan Birsan 
P.S.
Canibalizare, este un termen consacrat in marketing dar folosit si in politica. Intelesul in marketing este acela de pierdere a unei cote de piata a unui produs in defavoarea altui produs promovat de aceeasi firma.
In politica termenul este folosit pentru descrierea pierderii de imagine survenite prin promovarea unor politici straine. De exemplu apare in presa urmatorul articol: citez: "Cezar Preda acuză PMP de „canibalizarea nesimţită" a PDL- Deputatul democrat-liberal Cezar Preda a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că PMP nu doreşte unificarea dreptei, aşa cum pretinde, ci a trecut la „canibalizarea nesimţită" a PDL, proces din care câştigă PSD." In context acest termen explica pierderea de imagine a PDL prin influentele nefaste venite din partea PMP-ului. Canibalizarea politica este in floare.

vineri, 30 mai 2014

Povestea stampilei


Dan Barsan
Partidul National Taranesc Crestin Democrat este unul institutional supus propriului statut si legilor tarii in vigoare si nu unul confesional supus legilor lui Dumnezeu. Diferenta este esentiala atunci cand incercam sa analizam si sa intelegem turnura pe care au luat-o evenimentele din partid in ultimii ani. Astfel mostenirea patrimoniala; sediile, stampilele sau documentele partidului, nu se transmit in cadrul partidului pe cale apostolica ci pe cale legala. Pana aici cred ca lucrurile sunt foarte clare. Cei care au divizat partidul sunt insa cei care si-au arogat calitatea de urmasi de drept ai lui Corneliu CoposuIon Ratiu sau Ion Diaconescu prin intermediul binecuvantarilor, aliantelor si legaturilor acestora cu vechea garda a partidului, ca si cum doar acestia ar fi primit harul divin de a conduce destinele partidului iar toti ceilalti nu sunt decat niste tradatori, dezertori, securisti sau rauvoitori. Lucrurile au mers pana intra-colo incat la un moment dat Victor Ciorbea afirma: "Eu sunt Partidul". Totusi partidul a intinerit enorm si se inoieste pe zi ce trece. Vechea garda a predat stafeta iar noua generatie este gata de lupta.
Povestea stampilei
Un om avea stampila
Era mare domn cu ea
Parafa si stampila
Tot ce dorea
Putea negocia
Putea discuta
Aliante incheia
Ordine executa
Alt om vroia o stampila
Atat il ducea capul
Pentru domneasca pravila
Starni intreg dezastrul
In congrese sau batut
Si-n multimi sau petrecut
Ca so ia de la-nceput
Cu motiuni ce n-au trecut
Dihonia cea vulgara
Ajunse astfel in partid
Si membrii erau dati afara
Privind spectacolul sordid
Toate acestea se-ntamplara
Si-aveam stampila in duplicat
Si reciproc se ignorara
Cei ce puterea au exercitat
Si membrii erau tulburati
Nimic ei nu intelegeau
De ce avem liderii certati
Cum frati de cruce se luptau
Lasati discordia sa piara
Uitata in strafund pamant
Si faceti din fratie iara
Scump scut si falnic legamant
Stampila este doar teatru
Puterii ce legea o dă
Nu va lasati de tatal vostru
Pentru un oarecare vodă
Dati Cezarului ce-i al Cezarului,
Si Domnului ce se cuvine
Nu prinsi in vorba omului
Ci doar a inspiratiei divine
Un alt om va avea o stampila
Si va fi mare domn cu ea
Va parafa si stampila
Ce Domnul va veghea
autor: Dan Birsan
Citeste si Sfada Taranista

joi, 29 mai 2014

La lumina lunii lucitoare

Dan Birsan
La lumina lunii lucitoare
Azi se naste o intrebare
Pentru a noastra adunare
Cine-i responsabil oare
Pentru europarlamentare
Cine, Ce si Cum se pare
Reguli manageriale
Vor cooperare
Pentru o noua organizare
Cine-i puterea legiuitoare
Responsabila ca atare
Pentru a noastra validare
De marita adunare
Ce-i forta creatoare
De reforma doritoare
Fara de asemanare
Ce exista-n fiecare
Cum-i dreptatea care
Vrea demisia de onoare
De la sefu cel mai mare
Pentru o noua schimbare
Cine, Ce si Cum se pare
Ca uitara in parcare
Farurile arzatoare
Ale conturilor bancare
Si acum durere mare
E nevoie de-o salvare
Pentru aceasta cotizare
Se doreste o compensare
Noi munciram fiecare
Pentru a voastra guvernare
Dar acum vrem fiescare
Rezultate financiare
La partid dam ajutoare
Un afis la fiecare
Cu totala dezinteresare
Pentru clasa muncitoare
Vrem a tarii desteptare
Nu vrem nici o dezbinare
A partidului destramare
Sau a noastra dezertare
Ale noastre lacramioare
Cer justificare
Pentru fiecare
Denigrare
Cine, Ce si Cum se pare
Au venit cu o cugetare
Poate prea cutezatoare
Pentru a noastra luminare
Doar noi cerem cumpatare
Nu vrem vorbe amagitoare
Nici povete ajutatoare
Sau povesti nemuritoare
Vrem trairi interioare
Ratiuni superioare
Libertate in exprimare
Fara vre-o exagerare
Haide valea la plimbare
autor: Dan Birsan

Demisia cui si dece

Indubitabil, rezultatele procentuale ale alegerilor europarlamentare au fost nefaste pentru PNTCD, insa nu putem afirma acelasi lucru si despre rezultatele consecventiale ale campaniei. Astfel, ca rezultat al acestei campanii, foarte multi tineri au raspuns apelului nostru de a-l urma pe Corneliu Coposu si de a amenda astfelpolitica paguboasa si politicienii fara Dumnezeu. Organizatiile locale si judetene de partid au atras tineri care prin constiinta lor au simtit ceea ce un fiu al acestui neam trebuie sa simta si au raspuns in numar mare la chemarea noastra de aparare a valorilor acestui neam. Probabil ca pe langa valorile pe care noi cei din PNTCD le promovam, mediatizarea mai ridicata a ajutat la atragerea acestor tineri care doresc sa se manifeste in spiritul promovat de aceasta campanie. In consecinta, pastrarea acestor idealuri si nepatarea lor sunt esentiale acum. Ne-o impune datoria pe care o avem pentru copiii nostri. Prin intelegeri meschine si partizane facute cu alte formatiuni politice, nu facem decat sa alteram idealurile pomovate in aceasta campanie si nu acestea sunt calea Dreapta pe care trebuie sa o urmam. Principiile financiare nu trebuie sa preceada celor doctrinare si, in nici un caz, intereselor de grup. Orice compromis duce la degradare, distrugere si in final la nefiinta.
Revenind la demisie sa stiti ca si eu m-am gandit sa imi dau demisia din omenire, asa cum zicea si Emil Cioran. Nu mai vreau si nu mai pot sa fiu om. Ulterior insa luarii acestei decizii nihiliste, m-am gandit totusi sa nu demisionez pentru ca nu pot sa stiu cine vine în locul meu. Vedeti si dumneavoastra valorile pe care le promoveaza PSD-ul alaturi de PNL si PDL. In fond de ce n-ar deveni coruptia o forma a onoarei, cand demisia devine doar o forma a demagogiei pontocrate? Din pacate “cine poate oase roade” spune o vorba din popor si pentru ca nu mai avem ce manca, am hotarat sa demisionam. Domnilor de la IRL si de aiurea vreau sa le atrag atentia ca in PNTCD hrana este sprirituala deci toti cei insetati de Adevar se vor satura.
Personal, vad lucrurile astfel. A-ti da demisia nu inseamna sa te retragi si nici sa creezi convulsii in jurul tau pentru a forta nota. Daca IRL-ul se gandeste ca a demisiona, a renunta la o onoare pentru un avantaj este ceea ce vor putea gasi in PNTCD, atunci se inseala amarnic. Ei vor renunta la un avantaj doar pentru un avantaj mai mare. Istoria tradarilor celor din PNL este deja arhicunoscuta, insa si noi cei din PNTCD suntem tabaciti bine. Stim foarte bine ca de multe ori, demisia nu se da pentru a apara onoarea, ci pentru a o mima. Acesta este cazul domnilor de la IRL, sau sunteti convinsi ca numai astfel putem contina lupta pentru Dreptate si Adevar. Personal, cred ca orice om liber cu adevarat in semn de protest fata de acuzatiile ce i se aduc, nu va demisiona niciodata aparandu-si astfel Sfânta Libertate. Da, poate sunt considerat pentru aceasta despot, terorist, dictator insa nu vii tu strainule in casa mea sa-mi faci ordine. Este un drept elementar pe care-l am si pe care nu te las sa mi-l monopolizezi. Politica este sinonima cu lupta. Mai spune un aforism de Costel Zagan ca: “am demisionat din comedia umana: sunt apt pentru proxima tragedie!”. Asadar dragii mei taranisti, toti trebuie sa-i ceara demisia presedintelui. Presedintele nu poate dezamagi nici macar un singur membru al formatiunii pe care o conduce.
Si pentru ca astazi este inaltarea, va urez tuturor bunilor crestini: Hristos S-a inaltat!
Dumnezeu sa ne lumineze,
Dan Birsan

joi, 22 mai 2014

Profetia lui Corneliu Coposu

Postat la data de MAY 22, 2014 
In continuare veti citi si asculta un text absolut normal si firesc pentru orice om de buna credinta. Pentru a constientiza colectiv impasul moral in care ne situam ca natiune si pentru a nu sta impasibili la cele ce ni se intampla zilnic, cat si pentru a lua atitudine va rog sa transmiteti acest mesaj tuturor celor pe care-i cunoasteti. Sa se raspandeasca acest mesaj precum lumina prin intuneric. Numai prin constientizarea acestui impas vom putea scoate tara din marasmul in care se afla. Avem nevoie de o Desteptare Nationala in Cuget si Simtiri (Spirit si Duh).
Transcript interviu cu Corneliu Coposu
"Dupa convingerea mea sincera, pentru a te putea devota intereselor unui popor trebuie intai si intai de toate sa ai o conceptie crestina care te indeamna ca sa sacrifici interesele tale intereselor publice. Daca nu ai aceasta, aceasta tendinta insemneaza ca egocentrismul care te caracterizeaza nu poate fi in profitul poporului. Acum fac o paranteza aici. Sa stiti ca mie mi se reproseaza printre altele ca nu ma intereseaza banii ca nu ma intereseaza nici o demnitate ca nu vreau sa fiu nici primi ministru nici presedinte nici ministru si de aia sunt foarte periculos ca intratabil. Nu-i adevarat. Eu militez pentru ca opozitia sa ajunga la guvern. Personal nu ma intereseaza nici un fel de demnitate dar consider ca atat vreme cat in conducerea poporului roman va fi lasata pe mana unor atei pe mana unor oameni care nu sunt preocupati decat de proporiile lor interese de propriile lor venituri care nu promoveaza decat rechini de industrie si nu au tragere de ininma pentru populatia care sufera, nu pot concepe ca ar putea fi un om de stat bun, un om care nu este sensibil la la durerile poporului ori poporul roman fara indoiala ca sufera. Noi suntem acum in situatia in care 60% din populatie are, traieste sub plafonul decent al unei vieti normale si poate ca vom ajunge ca in cateva luni de zile ca toata populatia sa traiasca sub plafonul saraciei ori daca nu te intereseaza aceasta, elementara obligatie pe care ti-o impune calitatea ta de om politic, pentru ca nu este suficient sa te bati pe piept ca esti preocupat de treburile publice. Un om politic trebuie sa fie preocupat in primul rand in mod altruist de interesele populatie al carui reprezentant este. Daca avem oameni care nu se intereseaza de ce va face nenorocitul ala care e salariat cu o retributie din care nu-si poate acoperi cosnita, pentru mine indiferent de genialitatea respectivului este subom si cred ca atata vreme cat nu vom avea la guvern oameni ca credinta in Dumnezeu si cu dragoste pentru aproapele lor nu vom putea iesi din impas."

Doamne ajuta!
Dan Birsan

joi, 8 mai 2014

Mitropolitul Andrei Saguna primul Presedinte al Partidului National Roman


Mitropolitul Andrei Saguna, recunoscut deCorneliu Coposu ca primul Presedinte al Partidului National Roman din Ardeal, prin urmare, primul Presedinte a ceea ce vor fi mai tariziu PNT si PNTCD. La Adunarea de la Blaj din 1848 au fost enuntate, sub Presedintia acestuia, marile idei politice directoare ale romanilor, cu sprijinul lui Simion Barnutiu, sustinute de Avram Iancu si duse mai departe de Ilie Macelariu, Pop de Basesti, dr. Ioan Ratiu, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu. A fost canonizat deBiserica Ortodoxa Romana in 2011. PNTCD ramane singurul partid politic din Romania, poate din lume, care izvoraste din autoritatea morala a unei personalitati unice, innobilata prin recunoasterea sa de popor si biserica drept sfant. Noi, taranistii, si, prin noi, natiunea intreaga, sa facem auzita azi, ca niciodata, vocea acestui mare steag al romanilor peste tot in tara si dincolo de hotarele ei! Excelsior!
Într-o cuvântare ţinută în faţa „comisarilor scolastici” în 1863, Mitropolitul Andrei Şaguna făcea o mărturisire impresionantă, menită să-i încurajeze pe cei prezenţi şi să-i întărească în îndeplinirea misiunii lor: „De când mă ştiu şi mă cunosc, pot mărturisi cu frunte senină că nu ştiu de nici o viaţă uşoară, ci numai de sarcini grele, de griji şi de lupte morale în interiorul Bisericii şi al şcolii. Şi aşa nu sum (= sunt) răsfăţat de ursită, ci pot zice că sum destinat de la ea de a mânca pâinea cu sudoare, va să zică de a purta sarcini şi iarăşi sarcini. (…) Adeseori se întâmplă ca mulţi să se plângă asupra sarcinei ce le-au venit lor în parte în urma diregătoriei lor şi unii abdică chemării lor, ca să scape de sarcini. Eu altmintrelea judec despre sarcinile care mă întâmpină în diregătoria mea, şi adică, câte sarcini am, atâtea şi bucurii am, şi cu cât vreo sarcină este mai grea, cu atâta şi activitatea mea este mai mare. Eu nu mă sparii de nici o sarcină, căci ştiu chemarea şi puseţiunea (= poziţia, rangul) mea şi mă rog lui Dumnezeu ca să-mi dea puteri trebuincioase spre portarea sarcinilor mele, ca aşa să corespund puseţiunei mele şi aşteptării obşteşti”.
De când mă ştiu şi mă amintesc
Pot mărturisi cu frunte senină
Că viata usoară eu nu o cunosc
Ci numai sarcini grele de rutină
De griji cu lupte morale cu orgolii
În interiorul Bisericii şi al şcolii
Şi aşa nu sunt răsfăţat de ursită
Ci pot zice că aceasta-mi este destinat
De a mânca pâinea trudită
Va să zică încununat
De a purta sarcini
Şi iarăşi sarcini
Adeseori se întâmplă
Ca mulţi să vină să se plângă
Asupra sarcinei ce venitu-le-a din rânduială
În urma diregătoriei lor ce-i deleagă
Şi unii abdică chemării lor
Ca să scape poverilor
Eu altmintrelea judec iacă
Despre sarcinile care mă întâmpină
În diregătoria mea, şi adică
Câte sarcini am, atâtea bucurii mă-mână
Şi cu cât vreo sarcină este mai grea
Cu atâta mai mare este şi activitatea mea
Eu nu mă sparii de nici o sarcină
Căci ştiu chemarea şi poziţia mea
Şi lui Dumnezeu mă închină
Puteri trebuincioase ca să-mi dea
Spre portarea sarcinilor grele
Să corespund aşteptării obşteşti şi poziţiei mele
versificarea Dan Bârsan