Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 septembrie 2012

Tinerea de minte a raului este un mare pacat

Parintele Sofian Boghiu
Parintele Sofian Boghiu
Dragii mei frati intru Hristos
Astazi, in aceasta luna, in ziua a douazeci si treia, se face pomenirea zamislirii Sfântului slavitului înaintemergatorului si Botezatorului prooroc Ioan. Zi mare pentru biserica noastra si totodata o zi in care trebuie sa ne aducem aminte de lucrarea Duhului sfant si al martirilor care au cazut pentru dreptate siAdevar. In aceasta zi cat si in toate celelalte zile in care ne rugam trebuie sa ne amintim faptul ca "aducerea sau tinerea de minte a raului este un mare pacat".
"Tinerea de minte a raului este cancer duhovnicesc" spunea parintele Sofian intr-o predica a sa vorbind despre manie, rautate ascunsa si iertare. “E o pace mincinoasa in sufletul tau, o politete din aceasta… Zambesti, dar esti oricand gata sa-i bagi celuilalt pumnalul in inima…” mai spunea parintele Sofian si sublinia faptul ca tinerea de minte a raului, „e o patima intunecata si urata, din acelea care se nasc, dar nu nasc". De aceea nu voim sa spunem despre ea prea multe. Tot el ne ne invata ca atata timp "cat traieste mania in noi, si tinerea de minte a raului dureaza. De aceea sfintii Parinti si chiar sfantul Ioan Scararul in alt loc spune asa: Intr-un conflict, cand te manii cu cineva, stapaneste-ti primul cuvant, sa nu spui primul cuvant".
De prea mult timp asistam la un razboi purtat de taranisti cu ei insisi fara ca sa ascultam povata intelepta pe care Domnul nostru Isus ne-a daruit-o: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti si pe Domnul Dumnezeul tau, din tot sufletul tau, din tot cugetul tau si din toata inima ta". In numele autenticitatii ne separam in tabere si formam miscari de rezistenta. Pentru ce facem acest lucru, frati crestini, cand stim ca Adevarul este doar in Domnul Dumnezeu. Cum poate fi un crestin mai autentic decat altul? Cum altfel, decat prin gandirea noastra omeneasca si cu totala indiferenta fata de voia Domnului? Domnul nostru doreste sa ne iubim si sa traim ca fratii, nu sa ne certam sau sa semanam ura si dezbinarea intre semenii nostri. Orgoliile noastre vin in totala contradictie cu invataturile crestine iar noi stim acest lucru. Nu va lasati tarati in mocirla aducerii aminte a raului. Luptati pentru Adevar in numele lui Dumnezeu si nu pentru satisfacerea unor orgolii personale.
Autenticitatea inseamna sa fim noi insine fara efort si fara invocarea altora in sprijinul nostru. Prin botez, pacatul ancestral a fost sters si avem cu totii o sansa la mantuire. Aceasta este autenticitatea dupa care trebuie sa nazuim. Parintele Arsenie Boca spunea adesea cand credinciosii erau incercati de regimul comunist: "Sa dam Cezarului ce e al Cezarului si lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu". Este o mare diferenta intre cultul personalitatii unui individ si marturisirea pe care o facem in numele Adevarului. Astfel, Iuliu Maniusau Corneliu Coposu nu pot fi invocati in afara acestui context al luptei pentru Adevar. Isus spune: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata." Aceasta este Calea urmata de seniorii partidului si nu calea cultului personalitatii. Fratii mei, nu va lasati amagiti de cei care va numesc sau se numesc autentici, acestia nu-l iubesc pe Dumnezeu ci se iubesc pe sine. Cum altfel ai putea sa te numesti autentic, in afara judecatii lui Dumnezeu, denigrandu-ti fratii intru credinta si prin aducerea aminte a raului?
Sunt imprejurari in viata, cand oamenii, cu adevarat, nu ne pot ajuta si atunci tasnim in sus cu mintea si cu inima si spunem: „Doamne, ajuta-ne!”. Pentru a iesi din acest pacat duhovnicesc si in legatura cu aceasta, este bine sa luam seama la patimile care rascolesc si tulbura viata noastra launtrica. Tulburati fiind cu noi insine, tulburam si pe cei din jurul nostru si viata adeseori este un iad, aceasta viata pamanteasca cu scandaluri in familie si peste tot. Apar fel de fel de conflicte din cauza ambitiilor, a maniei, a nervilor nestapaniti si asa mai departe.
Nu va lasati intimidati sau descurajati din cauza comentariilor rautacioase ale semenilor. Luptati pentru Adevar, precum Ioan Botezatorul marturisind adevarata Cale si anume cea a iubirii aproapelui. Lasati-l pe Dumnezeu sa fie Adevarul si judecatorul nostru, nu va substituiti lui pentru a nu atrage pacatul asupra voastra: "In lume veti avea necazuri, dar indrazniti, Eu am biruit lumea" ne invata Domnul nostru Isus Hristos.
Ascultati aceste cuvinte despre "tinerea de minte a raului" daruite noua cu dragoste si intelepciune de parintele Sofian Boghiu trecut la cele vesnice in anul 2002 si dati mai departe acest mesaj de pace.
Doamne ajuta!
Dan Birsan

vineri, 7 septembrie 2012

Sfada taranista

Postat la data de SEPTEMBER 7, 2012
Peste ani si ani de zile
Cand istoria vom scrie,
Cine-o mai citi recenziile
Ce-n dosare se prescrie?
Am ajuns prin tribunale
Sa ne judecam,
Si am ascutit pumnale
Ca sa ne injunghiam.
Si ne zbatem fara rost
Pentru a gasi dreptatea
Ce credeam ca-i adapost,
Ca reflecta realitatea.
Ale seniorilor sfaturi
Incercam a le intelege,
Repornind de la-nceputuri
Timpul insa nu ne-alege.
Cautam in van raspunsul
Unui gest oricat de mic,
Ce va lumina hatisul
Provocat de inamic.
Si dezbatem si combatem
Ca-n ospiciul de nebuni,
Am uitat si cine suntem
Pentru a emite ratiuni.
La sfarsitul zilei insa,
Osteniti si suparati
Ne alegem cu o ofensa
Si ramanem separati.
Scindati in multe "aripioare"
Visam la clipa de marire
Si coronita de onoare,
Ce ne confera nemurire.
Uitam cu totii insa clipa
De suferinta aducatoare
Cand stramosii inmulteau risipa
De sacrificiu si onoare.
In a noastra inversunare
De mari viteji si de haiduci
Uitam de pilda rugatoare,
Ne transformam in basbuzuci.
Morala stim sa invocam
Adesea cand avem nevoie,
Pe aproape noi il judecam
Neobligati, de bunavoie.
Acuze stim sa ne aducem
Si chiar dovezi sa dam,
Epigramele le reproducem
Uitand sa mai si laudam.
Crestini suntem noi oare
Atunci cand comentam
Cu ironii usturatoare,
Pe lideri ca sa-i denuntam?
De-am fi macar noi lideri
In targul nostru mic,
Cu democratice vederi
Reluam un repertoriu comic.
Si timpul trece, iata,
Fara a sta pe loc
In melodia variata
Lipsind respectul reciproc.
Halal partid istoric
Halal democratie
De-am numi doar metaforic
Aceasta comparatie.
Dea Domnul miluinta
Pentru aceia dintre noi,
Ce fara constiinta
Ne arunca-n lada de gunoi.
Iar voi cei multi ce ascultati,
Ce sufletul v-ati pus zalog
Paziti aceleasi libertati
Intru respect si dialog.
Iar liderilor nostri
Un gand umil si dragalas
Fiti buni cu alegatorii vostri
Precum sunteti c-un copilas!
autor: Dan Birsan